فیلتر بر اساس دسته‌ها
همه
تاریخ:مشاهیر پزشکی
اخبار پزشکی ایران
مقالات پزشکان
مقالات خانواده ها
مقالات کودکان

اِبْنِ اَزْرَق

 ابراهیم بن عبدالرحمن بن ابی بکر الازرق یمنی (د ۸۷۷ق / ۱۴۷۲م)، پزشک و نویسنده. از جزئیات زندگی او آگاهی بسیاری در دست نیست، بجز اشاره‌هایی که در تنها کتابش از احوالِ خود به دست داده و از آنجا معلوم می‌شود که وی در یمن زاده شده و همانجا زیسته است (ابن ازرق، ۲۵، ۳۵). کتاب او در کلیات دانش پزشکی است و تسهیل المنافع فی الطّب و الحکمه نام دارد. وی این اثر را از تلفیق و اختصار دو کتاب شفاء الاجسام امام محمد بن ابی الغیث الکمرانی و الرحمه فی الطّب و الحکمۀ حکیم مقری مهدی صبری (در برخی منابع ضبری) فراهم آورده و از چند کتاب دیگر چون کتاب اللقط ابن‌جوزی و برءالسّاعۀ رازی و تذکره السّویدی نیز بهره برده و خود در مقدمۀ کتابش به این نکته‌ها تصریح کرده است (همو، ۲-۳؛ حاجی خلیفه ۱ / ۴۰۷؛ ازهریه، ۶ / ۱۰۵).

تسهیل المنافع در ۵ بخش است و به این ترتیب: ۱. فی اشیاء من علم الطبیعه و الأمر بالتّداوی؛ ۲. فی تفسیر الحبوب و طبائع الاغذیه و الادویه و منافعها؛ ۳. فیما یصلح للبدن فی حال الصّحّه … ؛ ۴. فی علاج العلل الخاصه … ؛ ۵. فی علاج الامراض العامه المنتقله فی البدن … (ابن ازرق، همانجا). این کتاب چند بار به چاپ رسیده و بیش‌تر چاپهای آن به صورت مجموعه و همراه با کتابهای دیگران است. از جمله در قاهره همراه با الطّبّ النّبوی ابوعبدالله محمد بن احمد ذهبی (د ۷۴۸ق / ۱۳۴۷م) به دفعات در ۱۳۰۴، ۱۳۰۶، ۱۳۰۷ و ۱۳۰۸ق چاپ شده، و اخیراً در ۱۴۰۴ق / ۱۹۸۴م در استانبول به چاپ افست رسیده است (ازهریه، ۶ / ۱۰۵-۱۰۶؛ سرکیس، ۱ / ۴۲۹)، اما ظاهراً تاکنون کسی به تصحیح آن همت نگمارده است و طبع منقّحی از این کتاب در دست نیست. با این وصف نسخه‌های خطی نسبتاً زیادی از آن درکتابخانه‌های جهان موجود است (دارالکتب، ۱ / ۱۵۸؛ سید، ۱ / ۱۵۸؛ احسان اوغلی، ۱۵؛ GAL, S, II / 170).

ابن ازرق بر اساس یادداشتی که کاتبِ یکی از نسخه‌های خطیِ تسهیل المنافع در صفحۀ پایانی نسخۀ خود نوشته، شب دوشنبه ۹ شعبان ۸۷۷ق درگذشته است (مرکزی، ۱۰ / ۱۵۶۳-۱۵۶۴)، اما به گفتۀ بغدادی (۱ / ۲۴) او تا ۸۹۰ق در قید حیات بوده است. با اینکه مأخذ سخن وی دانسته نیست، بیش‌تر محققان معاصر سخن او را پذیرفته‌اند.


مآخذ

ابن ازرق، ابراهیم بن عبدالرحمن، تسهیل المنافع، استانبول، ۱۴۰۴ق / ۱۹۸۴م؛ ازهریه، فهرست؛ بغدادی، اسماعیل بن محمد امین، هدیه العارفین، استانبول، ۱۹۵۱م؛ احسان اوغلی، اکمل‌الدین، فهرس مخطوطات الطب الاسلامی، استانبول، ۱۴۰۴ق / ۱۹۸۴م؛ حاجی خلیفه، کشف الظنون، استانبول، ۱۹۴۱م؛ دارالکتب المصریه، خطی؛ سید، خطی؛ سرکیس، چاپی؛ مرکزی، خطی؛ نیز: GAL, S.

منبع:مرکز دائره العمارف بزرگ اسلامی

 

اشتراک گذاری
فیلتر بر اساس دسته‌ها
همه
تاریخ:مشاهیر پزشکی
اخبار پزشکی ایران
مقالات پزشکان
مقالات خانواده ها
مقالات کودکان

از طریق تماس تلفنی یا پر کردن فرم زیر می‌توانید به صورت کاملا رایگان با مشاوران ایران مدلاین ارتباط بگیرید…

کليه حقوق مادی و معنوی اين سايت متعلق به ایران مدلاین ميباشد | طراحی سايت و سئو توسط آژانس دیجیتال مارکتینگ پارس وب